JULIUS Nowy standard pszenicy chlebowej
Wysoki potencjał plonowania - wierne plonowanie we wszystkich doświadczeniach, sprawdza się także w monokulturze
Wyposażona w bardzo dobrą odporność - szczególnie na mączniaka, septoriozę liści, rdzę brunatną i DTR
Pszenica chlebowa (B) o świetnej jakości - odpowiednia zawartość białka jak również wysoka i stabilna liczba opadania
Przydatne cechy rolniczo-użytkowe - przydatna do siewu po wszystkich przedplonach, we wczesnych i optymalnych terminach siewu, dobra odporność na wyleganie
Siejemy przyszłość - z kwalifikowanym materiałem siewnym KWS LOCHOW POLSKA
Charakterystyka odmiany:
Profi l odmiany
Termin kłoszenia: 5 średni
Termin dojrzewania: 6 średni do późnego
Wysokość roślin: 5 średnia
Skłonność na wyleganie: 4 średnia
Skłonność do wymarzania: 5 średnia*
Podatność na choroby
Mączniak: 3 mała
Septorioza liści: 3 mała
DTR:4 mała do średniej
Rdza brunatna: 2 bardzo mała do małej
Fuzarioza kłosa: 5 średnia
Choroby podstawy źdźbła: 6 średnia do dużej
Struktura plonu
Masa 1000 ziaren (g): 6 średnia do wysokiej
Plon ziarna, poziom a1: 8 wysoki do b. wysokiego
Plon ziarna, poziom a2: 8 wysoki do b. wysokiego
Jakość
Liczba opadania: 8 wysoka do bardzo wysokiej
Zawartość białka: 5 średnia
Grupa jakościowa: B
Anthus Nowość!!!
Wysokoplonująca pszenica ozima z grupy " B "
Nowy standard pszenicy chlebowej :
uznany za wzorzec w moimencie rejestracji
dobrze zimuje w całej Polsce , mrozoodporność 4!
bardzo wysoka odporność na choroby
ziarno w doskonałej wartości wymiałowej
ZALECENIA UPRAWOWE
Jakość: |
B |
Liczba opadania |
wysoka |
Zawartość białka |
niskia |
Dojrzewanie |
średniopóźne |
Wysokość roślin |
niska do średniej |
Gęstość łanu |
wysoka |
Liczba ziaren w kłosie |
średnia |
Masa 1000 ziaren (MTZ) |
średnia do wysokiej |
Plonowanie |
wysokie do bardzo wysokiego |
|
|
Podatność na: |
|
Mączniaka prawdziwego |
niska do bardzo niskiej |
Rdzę brunatną |
niska |
Septoriozę liści |
niska do średniej |
Fuzariozę kłosów |
niska do średniej |
|
|
HEDVIKA Nowość!!!
Odmiana o wysokim plonie
Wysoka odporność na mrozy
Doskonała odporność na porastanie ziarna
Charakterystyka i zalety odmiany:
jakość konsumpcyjna B
odporność na porastanie ziarna (potwierdzona podczas zbiorów 2006)
spełnia warunki wymagane do zastosowania w ramach programu bioetanol (zawartość skrobi i plon ziarna)
wysoki plon we wszystkich regionach uprawy
możliwość uprawy po zbożu
bardzo dobra mrozoodporność
bardzo dobra odporność na fuzariozę kłosa (8) należy do 3 najlepiej ocenianych w tym zakresie zarejestrowanych odmian
wysoka odporność na mączniaka prawdziwego, septoriozę plew , rdzę brunatną i żółtą
dobra odporność na choroby podstawy źdźbła
Uprawa:
dobrze przystosowująca się odmiana zalecana do wszystkich kompleksów glebowych
toleruje przedplony możliwość uprawy po zbożach
termin wysiewu: agrotechniczny termin określony dla danego regionu
ilość wysiewanego ziarna: 1. kompleks buraczany i zbożowy 4 miliony kiełkujących ziaren na hektar; 2. kompleks kukurydziany i ziemniaczany 4,5 mln kiełkujących ziaren na; 3. hektar lub zgodnie z warunkami lokalnymi;
ze względu na średnią odporność na wyleganie zaleca się zastosowanie regulatora wzrostu
HORTENSO Nowość!!! Pszenżyto ozime -
Rok rejestracji - 2005
Odmiana o tradycyjnej długości słomy - idealna do celów energetycznych,
Bardzo duża plenność i zdrowotność,
Bardzo duża odporność polowa na porastanie ziarna w kłosie,
-Wysoka masa 1000 ziarn.
Charakterystyka odmiany:
Nawożenie N: Około 120 - 160 kg/ha pierwsza dawka - około 70 - 80 kg/ha w okresie ruszenia wegetacji; druga dawka - około 40 kg/ha w okresie strzelania w źdźbło; trzecia dawka - około 40 kg/ha w okresie kłoszenia;
Gleba i klimat: Odmiana zalecana do uprawy zarówno na przeciętnym jak i wysokim poziomie agrotechniki. Tolerancja na gleby kwaśne.
Regulator wzrostu: Według zaleceń IOR. Odmiana przy intensywnej technologii korzystnie reaguje na zastosowanie regulatora wzrostu.
Fungicyd: Według zaleceń IOR Dla uzyskania optymalnego plonu odmiana wymaga pełnej ochrony fungicydowej
Herbicyd: Według zaleceń IOR - najlepiej stosować jesienią.